Nieuwlandstraat 10 - Honders Alting

Bekijk 100 beelden

Nieuwlandstraat 10

Vraagprijs
€ 1.385.000

Wonen in een van de mooiste straten van het Dwaalgebied in Tilburg, vlakbij de Vijfsprong. Dit Rijksmonumentale stadsherenhuis bezit elementen van Jugendstil en Chaletstijl, wat zorgt voor een onweerstaanbare charme. Met respect voor het ontwerp van architect de Beer is het herenhuis verbouwd tot het ultieme gezinshuis, waar vele originele details zijn behouden. Met een vloeroppervlakte van bijna 400m² heb je hier alle benodigde ruimte om te wonen, werkenen gasten te ontvangen. De zeer ruime stadstuin is een oase van groen in de binnenstad en heeft, heel praktisch, een achterom die uitkomt in de Mariastraat.

Steek de Vijfsprong over en je bent bij stadscafé de Spaarbank, een van de hotspots in het Dwaalgebied. Of kies je toch voor Lunchcafé Nieuwland, Steck of Buutvrij die allemaal maar een paar minuten lopen zijn? Verder zijn er diverse winkels en speciaalzaken in de directe omgeving wat het wonen op deze plek zo bijzonder maakt. Muziek, een goed boek, antiek, woonaccessoires of kunst; je koopt het allemaal in de Nieuwlandstraat. Daarnaast ben je in korte tijd bij het treinstation, theater en de bekende winkelstraten van deze fraaie stad.

BEGANE GROND
Bij de rondboogportiek, die wordt gedeeld met huisnummer 8, zie je de deuren naar de hal en de deur naar het dienstportaal. De hardhouten deuren en grote glas-in-loodramen zorgen voor de sfeer uit het begin van de vorige eeuw. Vanuit de lange hal met het hoge plafond, prachtige deuren en de originele terrazzovloer zijn de woonkamer en eetkamer te bereiken. Via de linker voordeur komt men in de dienstingang die doorloopt tot de speel-/werkkamer.

De woonkamer is een statige leefruimte met een dubbele en-suite en veel lichtinval door de hoge ramen. In de voorkamer zie je de schouw met kachel, op maat gemaakte kasten en een prachtig ornamentenplafond. Via de schuifdeuren met glas-in-lood kom je in de tv-kamer met een marmeren schouw, gashaard en stijlvolle vaste kasten. De derde kamer, ingericht als eetkamer, is een heerlijke plek om te genieten van een diner in een stijlvolle ambiance. Openslaande deuren geven toegang tot de tuin en de originele schouw met open haard past perfect in deze ruimte.
In de hoek van de eetkamer is een deur naar het portaal die toegang geeft tot de keuken, wijnkelder en de dienstingang.

De woonkeuken is een moderne en lichte ruimte met openslaande deuren naar de tuin en een gietvloer met vloerverwarming. De op maat gemaakte keukenopstelling biedt veel bergruimte, drie uitschuifbare werkbladen aan de linkerzijde en alle benodigde apparatuur van topkwaliteit. Ook zie je, naast de eettafel, de diensttrap naar de eerste verdieping.

De zwarte schuifdeur met glas verbindt de woonkeuken met de speelkamer met aansluitend een fijne werkkamer. In de speelkamer zie je een deur naar de tuin en links van de schouw is een deur naar de toiletruimte. De werkkamer heeft een op maat gemaakte kastenwand en, net als de speelkamer en keuken, een gietvloer met vloerverwarming. In de hoek van de werkkamer is de derde trap naar de eerste verdieping, waardoor het achterhuis zeer geschikt is als gastenverblijf.

EERSTE VERDIEPING
De bordestrap in de eetkamer en de diensttrap in de keuken geven toegang tot de statige overloop. De paneeldeuren, hoge plafonds, houten vloeren, glas-in-loodramen en de rijk gedetailleerde trap hebben een onweerstaanbare charme. In het voorste deel van het herenhuis zijn vier slaapkamers, waarvan een in gebruik is als walk-in-closet. Twee kamers zijn voorzien van een of meerdere vaste kasten en een wastafel. Ook zijn vanaf de overloop een toiletruimte en het dakterras te bereiken.

Het achterhuis is verdeeld in een grote badkamer en een gastenverblijf met eigen badkamer, te bereiken vanuit de werkkamer op de begane grond. Het gastenverblijf heeft ramen aan twee zijden, airco en een kastenwand met schuifdeuren. Vanuit deze ruimte, die ook als slaapkamer of werkkamer kan worden gebruikt, heb je mooi uitzicht naar de tuin.
De badkamer bestaat uit twee aaneengesloten ruimtes waar alle benodigde voorzieningen aanwezig zijn. Blikvanger is het vrijstaande bad op pootjes en verder zie je een inloopdouche, afgesloten toiletruimte en een op maat gemaakt wastafelmeubel met twee wastafels. In een deel van de badkamer is de originele houten vloer zichtbaar en onder de tegelvloer ligt vloerverwarming.

TWEEDE VERDIEPING
De bordestrap vervolgt zijn weg naar de tweede verdieping, waar nog drie slaapkamers gesitueerd zijn. Verder zijn er een berging-cv-ruimte, een sauna met een deur naar een klein balkon en een tweede badkamer. De badkamer is ingedeeld met een douche, terrazzoblad met wastafel en de aansluitingen voor de wasapparatuur.

EXTERIEUR
Verrassend is de grootte van de tuin die de kwalificatie van stadstuin ontstijgt. De tuin is circa 17 meter diep en 12 meter breed, doordat deze doorloopt achter nummer 8. Kinderen hebben alle ruimte om te spelen en de beplanting zorgt voor veel privacy. Bij de eetkamer en keuken is een fijn terras om te eten en het grote, overdekte terras is een heerlijke plek voor een loungeset en een hoge (eet)tafel. In de hoek van de tuin, verscholen achter het groen, is een houten berging en via de poort kom je op een pad dat naar de Mariastraat leidt. Zo hoeven fietsen niet op straat te staan maar vinden zij een mooie plek in de berging.

MONUMENTALE STATUS
Volgens opgave van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed krijgt het rijksmonument Nieuwlandstraat 8-10 de volgende waardering:
Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de opkomst van de detailhandel als gevolg van de industrialisatie; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis.
Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, de ensemblewaarde en vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Details

Status
Verkocht
Bouwjaar
1908
Woonoppervlakte
391
Perceeloppervlakte
485
Inhoud
1733
Aantal kamers
14
Aantal slaapkamers
9
Aantal badkamers
2

Locatie