Kasteel Schaloen Schin op Geul - Honders Alting

Bekijk 68 beelden

Kasteel Schaloen Schin op Geul

Vraagprijs
€ 6.645.000

Stelt u zich eens voor dat u de eigenaar bent van kasteel Schaloen, gelegen in het prachtige Oud Valkenburg. Een imposant kasteel dat via een schitterende oprijlaan overkoepeld door lindebomen, te bereiken is. Via de hoofdbrug en de tussenbrug komen we op het eiland waarop kasteel Schaloen is gebouwd. De totale oppervlakte van het complex bedraagt circa 22.225 m2. Kasteel Schaloen staat tussen twee andere nabij gelegen kastelen te weten kasteel Oost en kasteel Genhoes. Deze drie kastelen staan te samen in een 400 hectare groot beschermd natuurgebied. Het kasteel is aan de binnenzijde voor het grootste gedeelte vakkundig gerestaureerd. Achter het kasteel langs stroomt het snelste riviertje van Nederland, de Geul. De geulbeddingen in het mooie landschap laten het verleden van de meanderende rivier zien. Ook de siertuin rondom het kasteel ziet er prachtig uit. De bruggen en kademuren zijn geheel herbouwd en/of gerestaureerd. Naast het kasteel staan, gescheiden door de tussengracht, een aantal fraaie historische bijgebouwen, zoals het Poortgebouw, het Tiendgebouw het Economiegebouw en het Zwanenhuisje.

KASTEEL SCHALOEN
Kasteel Schaloen is rond het jaar 1200 gebouwd als verdedigingsburcht. De overblijfselen van deze burcht zijn nog steeds zichtbaar in de gewelven van het huidige kasteel. Het kasteel is één keer herbouwd. In 1656 is er is een gedeelte aangebouwd en in 1894 zijn er, onder leiding van de beroemde architect Kuypers, diverse aanpassingen aan het kasteel aangebracht en heeft het geheel een grondige restauratie ondergaan. De huidige eigenaren hebben het kasteel in 1985 gekocht en verder gerestaureerd. Het kasteel is een rijksmonument en provinciaal monument, daarnaast beschikt het over een NSW-status hetgeen een aantal zeer interessante fiscale voordelen met zich meebrengt. Het is een bijzonder robuust pand met veel mogelijkheden.

Het kasteel heeft drie verdiepingen, daaronder bevinden zich de gewelven. Deze herbergen een receptie en ontvangsthal, de lounge, de torenkamer, de keuken, het eetgewelf en de bedrijfskeuken. Op de begane grond zijn de centrale hal die toegang biedt naar de ridderzaal, de torenkamer, de bibliotheek, de ontvangst kamer en de kerkzaal. Op de eerste verdieping zijn verschillende slaapkamers en badkamers plus de bruidsuite. De tweede verdieping is de vroegere personeelsverdieping, die (m.u.v. de traphal) nog niet gerestaureerd is. De derde verdieping is de zolder die van uitzonderlijk mooie eiken spanten en dakbeschot is gemaakt.

Het kasteel is voorzien van prachtige fresco’s en diverse monumentale schouwen. Ook zijn de originele vensterbanken nog aanwezig. De vloeren zijn van eikenhout of marmer.

BIJGEBOUWEN
Naast het kasteel bevinden zich op het landgoed nog een aantal fraaie bijgebouwen. Alle bijgebouwen zijn volledig gerenoveerd en zijn nu in gebruik als vakantiewoningen, horeca, feestlocaties en garages. De huidige eigenaren hebben veel aandacht besteed aan het behoud van de historische uitstraling en de charme van de gebouwen, terwijl ze toch moderne faciliteiten hebben toegevoegd voor een comfortabel verblijf.

Het Poortgebouw, dat uit 1718 dateert, is een bijzonder gebouw met een unieke uitstraling. In dit poortgebouw woonde vroeger de poortwachter en was er een bakkerij gesitueerd. Nu doet het dienst als horecaruimte met een restaurantzaal. Op de begane grond bevindt zich de spoelkeuken, de bedrijfskeuken, een bar met zitruimte en een restaurantzaal voor circa 60 personen. In het souterrain bevindt zich de bakkerij, een gezellige zitruimte voor circa 40 personen met een bakkersoven als open haard,. Achter deze bakkersoven bevindt zich nog een wijnkelder die nu dienst doet als drankopslag. Op de 1e verdieping is een vergaderruimte gesitueerd. Deze ruimte is voorzien van toiletten en een compleet beheerders appartement, met een hal, woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Het bestaat uit een grote poort met aan beide zijden een dienstruimte. Het poortgebouw is in de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en is nu in gebruik als Brasserie.
De dienstwoningen en overige ruimten in het Economiegebouw zijn gerenoveerd en worden verhuurd als vakantiewoningen.

Het Tiendgebouw, gebouwd in 1727. Daar waar vroeger iedereen verplicht was een tiende van de opbrengst van het land aan de kasteelheer te betalen, zijn momenteel vier hotelkamers en een grote opslagruimte gerealiseerd. In deze opslagruimte en boven deze hotelkamers mogen nog twaalf extra hotelkamers of twee zalen gebouwd worden. De aansluitingen en de begane grondvloer zijn hiervoor al aanwezig. De gerenoveerde tiendschuur is gerenoveerd en de grote opslagruimte is nu ook een prachtige locatie voor feesten, partijen, congressen en andere evenementen. Deze ruimte is volledig ingericht met moderne technologie en faciliteiten, maar heeft nog steeds de charme en uitstraling van de historische schuur.

Het Economiegebouw, waar eens de smid het ijzer smeedde, de paarden en koetsen onderdak vonden en de tuinman zijn verblijfplaats had is nu compleet ingericht als vakantiewoningen-complex.
De vakantiewoningen zijn voorzien van een hal, woonkamer, open keuken of kitchenette en toilet op de begane grond.. Op de eerste verdieping zijn twee of drie slaapkamers met badkamer. Vanuit deze vakantiewoningen kunt u genieten van het uitzicht op de Valkenburgse ruïne, het bijzonder mooie karakteristieke Limburgse landschap en natuurlijk ons eigen kasteel Schaloen.

Het Zwanenhuisje, dit kleine gebouw was vroeger het onderkomen van de zwanen die verbleven in de kasteelgracht. Nu is het in gebruik voor opslag van tuinmaterieel.

TUINEN/BRUGGEN/STALLEN
De kasteelgracht is uitgebaggerd. De infrastructuur en paden zijn aangelegd. De tuinen zijn op hoogte gebracht en aangeplant tot een siertuin er is een parkeerplaats voor circa 30 auto’s, deze ligt op eigen grond en kan dus afgesloten worden voor publiek.

Kasteel Schaloen heeft veel te bieden en is geschikt voor vele verschillende doeleinden, zoals wonen, zorgwoningen, horeca, vakantiewoningen en/of hotel. Het kasteel is een lust voor het oog en een bezichtiging waard. Neem contact met ons op en ontdek alle mogelijkheden.

Details

Status
Beschikbaar
Bouwjaar
1656
Perceeloppervlakte
22.225

Locatie