Vrijthof 8
HERENHUIS MET PRAKTIJKRUIMTE
De Vrijthof in Hilvarenbeek, geroemd als het mooiste groene plein van Brabant, wordt omzoomd door oude lindebomen, afgewisseld met enkele restaurantjes en terrassen. Naast het gemeentehuis, tegenover de eeuwenoude kerk, ligt een uniek object: een groot woonhuis (950 m³) met een praktijkruimte (340 m³) op een perceel van 615 m².
Het woonhuis is in 1934 in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd.
Het pand is aan de buitenkant onder architectuur in de oorspronkelijke stijl hersteld, met overal nieuwe kozijnen, dubbel glas, in 2003 een nieuw geïsoleerd dak, en is van binnen een zee van licht en ruimte. Het kijkt aan de voorkant uit over de Vrijthof (huis ligt 1 m boven het maaiveld), en de tuinkant met openslaande deuren geeft volledige privacy en is een baken van rust.
De praktijkruimte van 140 m² – nu in de tuin gesitueerd, maar er is een directe verbinding met de straat mogelijk – kent twee verdiepingen. Alleen de begane grond is momenteel in gebruik. De gebruiksmogelijkheden zijn zeer divers (aanleunwoning, atelier, trainingsruimte, kantoor).
Hilvarenbeek is een dynamisch dorp met veel actieve verenigingen en clubs. Het is door een vierbaansweg met de A 58 en Tilburg verbonden (7 km). Breda, Den Bosch en Eindhoven liggen op 20 minuten rijden, Antwerpen, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam zijn binnen een uur bereikbaar. Vanuit Hilvarenbeek is het 10 minuten rijden naar het CS Tilburg. Dit historische dorp, omsloten door bossen, ligt te midden van vele toeristische en natuurmogelijkheden.
HERENHUIS
U komt binnen in de hal, waar behalve de trap naar de bovenverdiepingen ook de deur naar de kelders, het toilet, de meterkast, de keuken en de woonkamer zich bevinden.
De kelder bestaat uit een centrale ruimte met aansluitend vier kleinere kelders: een stookkelder (waar ook de geiser is), de waskelder voor was- en droogmachine, en nog twee opslagkelders.
In een van de opslagkelders bevindt zich een luik waarmee de kruipruimte (1 m hoog) onder de gehele woonkamer worden betreden.
Aan de woonkamer (13,25 m x 3,85 m), met uitzicht op de Vrijthof en die loopt van de voor- tot aan de achterkant van het woonhuis met o.a. een glazen open haard, is een bibliotheek (5,90 m x 4,30 m) geschakeld. Er ligt parket, en door de gestuukte plafonds heeft het een strak uiterlijk.
De geschakelde kamers hebben een totaal woonoppervlakte van ruim 76 m² en beschikken beide over openslaande deuren naar het terras en de tuin.
De keuken (4,50 m x 2,80 m) ligt aan de voorkant van het huis en is adequaat ingericht met een ingebouwde ijskast, diepvries, oven/magnetron, afwasmachine, een inductiekookplaat met afzuigkap, en veel aanrecht. Het aanrechtblad heeft een oppervlakte van 2,4 m² en een totaallengte van 4,5 m. De oorspronkelijke glas-in-lood ramen (nu in dubbel glas gezet) zijn nog aanwezig.
Op de eerste verdieping ligt slaapkamer 1 (5,65 m x 3,85 m), uitkijkend op de prachtige Vrijthof, met een inbouwkast (1,8 m breed, 1 m diep). Vanuit deze slaapkamer is de badkamer door een tussendeur direct te bereiken. De badkamer (4,45 m x 4,15 m) met een toilet, dubbele wastafel, duobad, douche en vierpersoons-stoomcabine, ook hier weer de oorspronkelijke glas-in-lood ramen in dubbel glas gezet. De badkamer is vanaf de overloop, die zeven deuren telt, te bereiken.
Aan de tuinkant van het pand op de eerste verdieping zijn nog twee slaapkamers.
Slaapkamer 2 meet 4,85 m x 3,90 m en heeft drie inbouwkasten (0,9 m breed en 0,5 m diep; 1 m breed en 0,42 m diep; 1,15 m breed en 0,95 m diep).
Slaapkamer 3 meet 4,5 m x 3,45 m, met een inbouwkast.
Op de overloop bevinden zich een inbouwkast (0,95 breed en 0,5 m diep) en de trap naar de bovenste etage.
De bovenste verdieping is opgedeeld in twee slaapkamers.
Slaapkamer 4 bevindt zich aan de voorkant van het huis en meet 3,15 m x 2,95 m.
Deze kamer heeft eveneens twee inbouwkasten.
Slaapkamer 5 is een kamer van 10 m x 3,85 m, met twee grote dakkapellen van ieder 3 m breed, en eveneens twee inbouwkasten.
Alle ruimtes in het woonhuis zijn voorzien van dubbel glas (met uitzondering van het kleine glas-in-lood driehoekig raampje aan de voorkant op de bovenste verdieping) en radiatoren (sommige verzonken in de vloer), ook in de kelder.
De tuinzijde van de woning heeft op de begane grond (elektrische) rolluiken. Aan deze zonnige achterzijde zijn overal zonneschermen. Er is een alarminstallatie aanwezig in huis en praktijkruimte.
PRAKTIJKRUIMTE
Van de praktijkruimte met in totaal 140 m² vloeroppervlakte, die nu in de tuin is gesitueerd, is momenteel alleen de begane grond (70 m²) in gebruik; de eerste verdieping wordt niet gebruikt.
Op de begane grond is een entree met toilet.
Ruimte 1 heeft de omvang van 3,95 m x 3,65 m, ruimte 2 van 10 m x 5 m. In de praktijkruimte is gedeeltelijk dubbel glas.
De achterzijde die op de tuin uitkijkt, heeft openslaande deuren. De praktijkruimte maakt gebruik van de verwarmingsketel in het woonhuis.
TUIN
De tuin ligt op het zuidwesten en is ruim 45 meter diep en 10 meter breed. Hoge muren begroeid met klimop en bomen ontnemen het zicht op de belendende panden. U heeft op het ruime terras en in de tuin volledige privacy.
Er is een zijingang naast het woonhuis naar de tuin/de praktijkruimte. Momenteel is dit gedeeltelijk afgesloten en overdekt, en in gebruik als doorgang en opslag voor fietsen e.d.
Voortuin
De voortuin is ondiep en varieert van 1 meter tot 2 meter. De bewoner heeft daar geen hinder van, want vanwege de hoge ligging van het pand is er geen inkijk vanaf de straat mogelijk.
PARKEREN
Het is mogelijk vóór het huis te parkeren. Een speciale vergunning is verkrijgbaar bij de gemeente en kost 42,50 euro per jaar. Daarnaast is het mogelijk om gratis in een parkeergarage te parkeren (op 100 meter loopafstand).
ALGEMEEN
Dit pand heeft een bijzondere geschiedenis. Het 17de eeuwse huis d’n Hasewint is, met uitzondering van de vijf kelders die intact zijn gebleven, in 1934 gesloopt. Op die plaats is dit herenhuis gebouwd door de gebroeders De Brouwer, beiden priester. Het huis is aan de achterkant vergroot, zodat de waterput (nu droog) op de achterplaats zich nu in de kruipruimte onder de woonkamer bevindt. In een van de kelders is nog steeds een handmatig te bedienen waterpomp aanwezig.
De huidige badkamer was de vroegere plaats van de huiskapel, slaapkamer 3 was de voormalige rookkamer. Het huispersoneel bereikte in die dagen via een buitentrap de zolderetage, waar zij sliepen.
Mgr. P.C. de Brouwer, auteur van een aantal boeken over de Brabantse cultuur, zette zich in voor het katholiek onderwijs in Brabant (hij was de oprichter en rector van het Odulphuslyceum in Tilburg, de eerste katholieke middelbare school in Nederland) en voorvechter voor een katholieke universiteit (later de Katholieke Hogeschool Tilburg, nu Tilburg University).
Tevens zette hij zich in voor de Brabantse cultuur. Hij blies de gilden nieuw leven in en werkte veel samen met bekende Brabanders als Jan Naaijkens en Anton van Duinkerken tijdens de Groot Kempische Cultuurdagen.
De gelegenheid doet zich niet vaak voor dat zo’n bijzonder woonhuis vrij komt, en zeker niet op deze toplocatie: op de historische Vrijthof van Hilvarenbeek, tegenover de laat-gotische St. Petruskerk, naast het gemeentehuis, met aantrekkelijke horecagelegenheden op loopafstand.
Dat het woonhuis een ‘tweede huis’ (nu praktijkruimte) biedt dat voor allerlei doeleinden is te gebruiken, is een extra bijzonderheid.